Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Spośród szerokich opcji, które daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne jedzenie włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. menu ze świeżymi produktami Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, ravioli oraz liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone i grana padano.
Zobacz film